Make Appointment eBook for professionals

SH, 22 jaar

Reden van komst

Ik ben naar dr. Stevens toegegaan omdat ik vollere, meer staande borsten wenste.
Ik ben in korte tijd 13 kg afgevallen en mijn borsten zagen er leeggelopen uit en hingen er nogal slapjes bij. Dit waren absoluut geen 22-jarige borsten meer. Ik vond dat ze er jaren ouder uitzagen en het leek wel alsof ze een maandenlange borstvoeding achter de rug hadden. Ik wilde in plaats daarvan de frisse rechtopstaande borsten die je bij een twintiger zou verwachten. Ik sprak in het preoperatief consult met dr. Stevens af dat mijn borsten zowel gelift, als vergroot zouden worden. Vierhonderd cc geruwde siliconen prothesen op de spier, met enkel een (minimaal) litteken rondom mijn tepelhof.

borstvergroting borstlift 400cc siliconen prothese vrouw - drstevens.nl

Mijn ervaring na de operatie

WEEK 1:
De eerste twee dagen waren eigenlijk precies zoals ik het me voorgesteld had: wat pijnlijk, maar toch minder pijnlijk als verwacht. Ik had meer last van verveling (omdat ik weinig kon) en van het op de rug slapen, dan van de pijn. Vanaf dag 3 ging het al stukken beter, geen pijnstilling meer gebruikt. Op de vijfde dag voelde ik me zelfs zo goed, dat ik mijn opleiding weer opgepakt heb.

WEEK 2:
De eerste controle-afspraak. Eindelijk werd de operatietape, die over mijn borsten heen geplakt was, verwijderd. Ik schrok wel enorm toen ik ze voor het eerst kon bekijken. Ze waren behoorlijk opgezwollen. Ik zag twee buitenpropotionele supertieten, die totaal niet in een goede verhouding met mijn borstkas leken te staan. Ik kon echt niet geloven dat dit volume onder die tape vandaan kwam. Daarnaast had ik twee geheel verschillende borsten. Mijn linkerborst was veel groter dan mijn rechterborst en de zwelling aan de linkerkant bevond zich voornamelijk aan de bovenkant net onder mijn sleutelbeen, terwijl de zwelling aan de rechterkant zich voornamelijk aan de onderkant bevond. De controle-arts vertelde mij echter dat het wel goed zou komen als de zwelling was afgenomen.
Op dag 9 heb ik mijn bijbaan weer opgepakt.

WEEK 4:
De pijn kwam terug en de zwelling nam, zo het mogelijk was, nog steeds toe. Enorm vreemd, maar ik kon geen visuele afwijkingen waarnemen.

WEEK 5:
Mijn linkerborst begon blauw te kleuren, voornamelijk ter plaatse van het gebied onder mijn tepel. De zwelling in mijn rechterborst nam daarentegen eindelijk af. Aan het einde van de week was mijn linkerborst in zijn geheel donkerpaars en voelde vrij pijnlijk aan.

WEEK 7:
De zwelling aan de rechterkant was nagenoeg verdwenen en nam ook aan de linkerkant eindelijk af. De blauwverkleuring was bijna weggetrokken, maar de pijn bleef aanhouden. Verder merkte ik dat de verhoudingen van mijn borsten veranderde en mijn borsten begonnen te dalen.

WEEK 8:
De tweede controle-afspraak. Eigenlijk was alles oké, het gevoel in mijn tepels en de littekengenezing uitgezonderd. Ik gaf aan dat ik geen enkele sensatie waarnam in mijn rechtertepel en dat het gevoel in mijn linkertepel aanzienlijk verminderd was. Ook het gevoel in de huid van de borst was verdwenen. De controle-arts vertelde mij dat dit zich waarschijnlijk in de loop der tijd zou herstellen. Dit was in overeenstemming met wat dr. Stevens mij verteld had in het preoperatief consult: “verlies van het gevoel in de tepel is meestal tijdelijk”. Maar ja, meestal is niet altijd, dus ik begon me zorgen te maken. Om mijn littekengenezing te bevorderen heb ik een siliconengel voorgeschreven gekregen, die ik twee maal per dag moet aanbrengen op de littekens.
Geleidelijk aan ben ik weer gaan sporten.

WEEK 10:
Alle zwelling lijkt verdwenen en het eindresultaat is zichtbaar: twee mooie, natuurlijke, identieke borsten, die goed in verhouding staan met de rest van mijn lichaam. Kortom: de reden waarom ik juist naar dr. Stevens ben toegegaan.


3 MAANDEN:
Controle-afspraak bij dr. Stevens. We hebben afgesproken dat ik een andere siliconengel ga uitproberen, die ik - als die beter bevalt dan Dermatix - de komende 6 maanden zal gebruiken.

Voor- en nadelen terzake van de peri-areolaire techniek(subjectief):

PRO:

 • Mogelijkheid van borstlift en -vergroting met een minimaal litteken dat, indien het goed geneest, mooi wegkleurt tegen de kleur van mijn tepelhof.
 • Borstvoeding blijft mogelijk.

CONTRA:

 • Gevoel in mijn tepels is na 3 ½ maand nog steeds weg/verminderd.

Voor- en nadelen terzake van dermatix siliconengel (subjectief):

PRO:

 • Een groot deel van mijn littekens reageert op deze gel: de littekens zijn grotendeels gestopt met breder worden, lijken zelfs smaller te worden en voelen vlakker en minder geruwd aan. Ik neem na 7 weken in ieder geval een duidelijke verbetering waar.

CONTRA:

 • Delen van de littekens lijken niet te reageren op de gel en lijken alsnog door te groeien.
 • Moet twee keer per dag aangebracht worden en kost inclusief het vooraf schoonmaken, aanbrengen en opdrogen minstens een kwartier per keer.
 • De gel is (ook na het opdrogen) plakkerig en beschadigt mijn BH’s dmv niet-uitwasbare witte vlekken.
 • Het korte termijn effect is enigszins moeilijk te zien, aangezien ik twee keer per dag naar het litteken kijk tijdens het aanbrengen van de gel.
 • Moet voor een optimaal resultaat langdurig gebruikt worden.

De vorlopige balans:

 • Ik ben buitengewoon tevreden wat het resultaat betreft. Zowel ten aanzien van de vergroting, als van de lift. ZEER GROTE PRO
 • De littekengenezing laat wat langer op zich wachten. Toch ben ik optimistisch omdat ik na 7 weken Dermatix wel een verbetering zie. VOORLOPIGE PRO
 • Mijn innerlijke gevoel is beter dan voor de operatie. Het is niet zo dat mijn levensgeluk afhankelijk was van grotere borsten, maar ik voel me wel veel zelfverzekerder. ZEER GROTE PRO
 • Wat betreft het gevoel in mijn tepels…. Misschien ben ik te ongeduldig. Maar omdat ik geen verbetering voel. ZEER GROTE CONTRA

Conclusie

Na bovenstaande balans opgemaakt te hebben kan ik na ruim 3 maanden eigenlijk tot maar één conclusie komen: ik ben blij dat ik de operatie uit heb laten voeren. Als ik nu achteraf terug kijk, denk ik dat ik het zo weer zou doen. Hoewel het gebrek aan gevoel wel bijna alle pro’s van tafel veegt.

MN, Borstvergroting | drStevens.nl NV, borstverkleining | drStevens.nl