Make Appointment eBook for professionals

inleiding

Herkent u één of meer van de volgende veranderingen in uw gezicht?

 • Een dunnere, meer kwetsbare huid dan voorheen? Meer pigmentvlekken?
 • Meer fijne rimpeltjes in het gezicht dan voorheen?
 • Minder vitaliteit door verlies van die dikkere elastische stevige huid van voorheen?
 • Ongewenst haarverlies (voor mannen en vrouwen)?

Dan zou u duidelijke verbetering kunnen verwachten door het gebruik van uw eigen 'groeifactoren afkomstig uit uw eigen bloedplaatjes'; Al dan niet gebruikt in combinatie met andere behandelingen, afhankelijk van het gebied waar de veranderingen / klachten zich bevinden.

Dr Jeroen Stevens introduceert in 2009 als eerste in Nederland het begrip 'Biologische cosmetische chirurgie'.

In het kort: De allernieuwste inzichten voor de meest ideale behandeling van de ouder wordende huid van het gezicht vragen bij voorkeur om het gebruik van 'lichaamseigen materiaal'. Wat is er logischer 'terug naar wat je van jezelf al had' zonder kunststof materiaal dat per definitie niet-lichaamseigen is en dus ALTIJD leidt tot enige vorm van afweerreactie - niet wat u bedoeld had!

Het antwoord:'lipofilling met groeifactoren'.

Volume- en contourverlies herstellen door gebruik te maken van je eigen vetcellen, de cellen die er voorheen ook zaten. De ingroei van die levende cellen blijkt zeer effectief te kunnen worden versneld en verbeterd door gebruik te maken van wat bloedplaatjes doen als er een (snij)wond is: repareren en de wondgenezing in gang zetten. Het zijn de groeifactoren uit je eigen bloedplaatjes die dat doen, gewoon te filteren uit je eigen bloed. En die kunnen tegenwoordig veilig, makkelijk en succesvol worden ingezet om de ouder wordende huid te repareren, gewoon alsof het een wond betreft die hersteld moet worden.

Geniaal simpel, gewoon beter dan wat er voorheen was. Je eigen vetcellen, je eigen bloedplaatjes, precies teruggeven wat er oorspronkelijk ook was, zonder het risico op afweerreactie een dikkere en elastischer huid, die er gezonder en vitaler uitziet en ook zo aanvoelt.

En vanf nu ook innovatie uit eigen praktijk!

Bekijk deze video en volg hoe wij met ons onderzoeksteam zowel klinisch als in het lab proberen de lat steeds hoger te leggen: biologische chirurgie om met je eigen reparatie systeem beschadigde huid (van gezicht en decolete, door zon, roken en het ouder worden op zich) te repareren op cel niveau.

Vet stam cellen zijn Regeneratieve ofwel Reparatie cellen (RC's) en zijn nu als injectable beschikbaar!

voorbereiding

De recente ontwikkelingen in de cosmetische plastische chirurgie van het aangezicht zijn fascinerend en indrukwekkend te noemen. Kijk hier naar een video die de samenhang tussen het 1.2.3.Dimensionaal concept en biologische cosmetische chirurgie uiteen zet. Weet binnen 6 minuten meer dan ooit.

Niet alleen begrijpen we beter wat er wel en niet gebeurd bij het ouder wordende gezicht, maar de technieken zijn nu ook beter in staat om precies datgene terug te brengen dat de oorzaak van het verouderingproces was. (Eerder introduceerde dr Jeroen Stevens het 1.2.3.Dimensionaal concept om oorzaak en behandeling begrijpelijker naast elkaar te zetten):

 • Is er hang? Dan wordt er verticaal omhoog (tegen de zwaartekracht in) weefsel teruggeplaatst naar de plek waar het zat (en niet hoger). Harder trekken of nog erger trekken in de verkeerde richting geeft een onnatuurlijk resultaat, wat blijkt.
 • Is er volumeverlies? Is het gezicht vlakker, holler, leger geworden, zijn er diepere lijnen en plooien ontstaan? Dan helpt hard trekken dus niet. Het antwoord is eenvoudig: volume (c.q. fundament) terug geven: met exact dat weefsel dat er origineel ook zat: uw eigen vet.
 • Is de opperhuid dunner geworden? Pigmentvlekjes, fijne rimpeltjes? Ook hier helpt hard trekken niet. Van buiten naar binnen de huid verstrakken (peeling, laser, etc.). Het werkt wel, maar geeft dat de originele kwaliteit van huid terug? Nee dus. Van binnen naar buiten: injectables, herstellen die de originele textuur en samenstelling van de huid dan? Nee, tijdelijk lijkt de huid wel dikker, maar overmatig vaak injecties met lichaamsvreemd materiaal lijken niet verstandig, lees maar eens verder...

De laatste jaren is pijnlijk duidelijk geworden dat overmatig inspuiten van niet-lichaamseigen materiaal gevaren kent die onderschat werden.

Alle niet lichaamseigen injectables die om cosmetische reden onderhuids worden ingebracht (permanent en niet-permanent) roepen een afweer- of opruimreactie op. Terwijl het juist de bedoeling is om de huid de vitaliteit en het contour terug te geven dat met de jaren vermindert.

Wat blijkt? Kort door de bocht: 'oud' is 'ziek' - althans op cel niveau.

We zien dat een oppervlakkige beschadiging van de huid door verwonding, bestraling of chronische ontsteking opknapt en uiteindelijk geneest door toevoeging van gezond eigen weefsel dat goed doorbloed is. De essentie van het succes van reconstructieve plastische chirurgie.

Om deze reden is het benaderen van de ouder wordende huid verandert. Het blijkt effectiever en daadwerkelijk stabieler resultaat op te leveren als er gezond eigen weefsel wordt toegevoegd, juist ook aan verouderde huid. Levende cellen van jezelf. Die cellen die er origineel ook zaten maar zijn verdwenen over de jaren: vetcellen dus.

Dit reparatieproces maakt van 'ziek' dus weer 'gezond' en op celniveau wordt 'oud' dus weer 'vitaal'.

Het is mede door dit inzicht dat oorzaak en oplossing dichter bij elkaar zijn komen te liggen, beter begrip, beter inzicht, betere afstemming van oorzaak en behandeling - en dat allemaal door alleen maar gebruik te maken van uw eigen levende cellen - met recht: 'Biologische cosmetische chirurgie'. Lifting van uw eigen weefsel: niet hoger maar precies naar de plek waar het altijd zat; 3D ondersteuning met eigen vetcellen van uzelf; versnelde wondgenezing met uw eigen reparatie-systeem: de groeifactoren uit uw eigen bloedplaatjes.
Maar het blijkt nog mooier, deze levende vetcellen verbeteren de kwaliteit van het gehele gebied waar ze worden ingebracht. Oppervlakkige huid verbetert van kwaliteit, wordt dikker en vertoont minder fijne rimpeltjes. 2-5% van die ingebrachte vetcellen door lipofilling (lipo= vet, filling = vullen) blijken namelijk stamcellen die kunnen doorgroeien tot precies die soort cel die er nodig is: bindweefselcel, vetcel, huidcel, zelfs spiercel. Een proces dat minimaal 3-6 maanden na de ingreep doorgaat. Los van het directe effect dat je kunt vergelijken met 'het toevoegen van vers dons aan een kussen', het weefsel wordt weer net als het kussen: comfortabel, elastisch en zacht-stevig in plaats van stug, ingedikt en dun.

Over dat laatste nu wat meer: Het toevoegen van de lichaamseigen stoffen die de wondgenezing versnellen werkt bij bijvoorbeeld slecht genezende breuken en wonden. Die stoffen worden door de bloedplaatjes naar het betreffende gebied gebracht, daar zijn ze voor:

 • Rode bloedcellen zorgen voor zuurstof transport
 • Witte bloedcellen zorgen voor afweer
 • De bloedplaatjes zorgen voor reparatie & wondgenezing: ziek wordt weer gezond.

Heb je een snijwondje aan je vinger: binnen seconden stopt het met bloeden, een korstje dicht de wond, binnen dagen begint bindweefsel de wond steviger te maken, binnen weken is de wond nagenoeg volledig genezen en binnen 3 maanden is zelfs het sneetje nauwelijks meer te zien: allemaal gestimuleerd door de 'groeifactoren' die in de bloedplaatjes zitten. Die zetten alle cellen, die voor wondgenezing nodig zijn, aan het werk en laten ook de benodigde nieuwe bloedvaatjes daadwerkelijk het wondgebied in groeien (zie de video van VEGF - vascular endothelial growth factor). Je eigen bindweefselcellen gaan weer aan de gang dankzij 'FGF = fibroblast growth factor' en zo zijn er nog 6 van deze actieve stofjes die de wondgenezing vanaf de eerste seconde tot 3 maanden daarna in gang zetten en aan de gang houden. Je eigen wondgenezingssyteem blijkt een niet te onderschatten onderdeel van een succesvol behandelplan om een gezonde vitale uitstraling te behouden of terug te krijgen.

U begrijpt, het toevoegen van deze 100% lichaamseigen groeifactoren, afkomstig uit je eigen bloed stimuleren ook 'de (wond)genezing' van je eigen cellen in de ouder wordende huid. Zo kan injectie met de eigen bloedplaatjes de huid van gezicht en zelfs decolleté weer herstellen tot 'gezondere, vitalere, dikkere, elastischere huid' die er daadwerkelijk gezonder uit ziet en gezonder aanvoelt.

De combinatie van de verfijnde techniek van lipofilling, alleen de allerbeste van uw eigen levende vetcellen, samen met uw eigen 'geactiveerde' bloedplaatjes brengen u een kwaliteit huid terug die niet te evenaren is door inspuiting met welke kunstmatige stof dan ook.

Kunstmatig gefabriceerde stoffen die gebruikt worden voor rimpelbehandeling zijn nooit lichaamseigen, maar

 • meestal afkomstig van gemalen botten van een rund of in het laboratorium gemaakt door bacterien
 • lichaamsvreemd materiaal
 • vandaar dat het ook wordt afgebroken en maar een tijdelijk efect heeft
 • vooral gebaseerd op de zwelling die er ontstaat bij de opruimreactie van de lichaamsvreemd materiaal
 • vaak ontstaat er ook littekenweefsel of bindweefsel of een chronische opruimreactie in het behandelde gebied zodra er te vaak, te veel van dit materiaal is ingespoten
 • dat betekent ook inderdaad dat er, om veilig te blijven, maar een minimale hoeveelheid in maar een beperkte mate van dit materiaal ingespoten zou moeten c.q. mogen worden wat ondergetekende betreft.
  Zelf adviseert dr Jeroen Stevens gebruik van oplosbare fillers tot maar een maximum van 3x per zelfde gebied. Bij twijfel of vulling wel een gewenst resultaat geeft en/of bij de wens geen hersteltijd van een operatie te hoeven doormaken, is gebruik van resorbeerbare fillers goed te verdedigen. Een lange termijn oplossing van meer permanente aard met een blijvend, ja zelfs genezend effect op de opperhuid, is het nooit.
 • om deze reden kan ook nooit in 1 behandeling met injectables het resultaat worden bereikt dat lipofilling u wel kan geven, de nu eenmaal aan elkaar vast zittende gebieden in het gezicht waar gelijkmatig volume verloren gaat: de slaap, oogkasrand, traangeul, konen, neuswangplooi, marionetplooi, kaaklijn net naast de kin, de mondhoekjes die gaan hangen: hiervoor is minimaal 12-18cc volume per kant nodig blijkt. Dat kan niet verantwoord met injectables, los van het feit dat het zeer kostbaar zou zijn. Het kan wel met eigen vetweefsel van jezelf. Zeker als de doorbloeding en de 'wondgenezing' wordt gestimuleerd met je eigen reparatiestoffen uit je eigen bloedplaatjes.

Hooguit een enkel paar keer kan voor de twijfelaar een resorbeerbare injectable dus een optie voor behandeling zijn.

Zodra een langdurig stabiel effect gewenst is, waarbij gebieden die aan elkaar vast zitten met respect voor dit gegeven worden behandeld, komt u uit bij gebruik van lichaamseigen materiaal: eigen (zeer fijne) vetcellen waarvan de ingroei en overleving kan worden gestimuleerd en verbeterd met uw eigen groeifactoren uit uw eigen bloedplaatjes. De resultaten spreken voor zich (zie foto's en video-opnames verderop).

Bij een eerste consult worden uw wensen en eventuele klachten besproken. Het geheel wordt geplaatst tegen de achtergrond van uw medische voorgeschiedenis.
Voor de spiegel wordt samen met u een lichamelijk onderzoek verricht. De volgende punten komen dan aan de orde.

 • De kwaliteit van de huid, de mate van eventuele fijne rimpeltjes
 • De dikte van de onderhuidse vetlaag
 • De stevigheid van 'de fascie' (= het bindweefseljasje) rondom de diepere spieren
 • De kwaliteit van de spieren zelf
 • Het belang om minimaal 6 weken volledig gestopt te zijn met roken

Een ingreep aan het gezicht kan dus bestaan uit een correctie op meerdere niveau's, tegelijkertijd in eenzelfde operatiesessie, waarbij de exacte plaatsen per individu zullen verschillen (1.2.3.Dimensionaal concept).

Per persoon wordt bekeken waar lifting en/of contour- en volume opbouw (lipofilling) het best tot zijn recht zou kunnen komen. Per individueel geval wordt bekeken welke unieke combinatie de meest succesvolle verbetering zal geven met de minste risico's.

Besluit u, na het consult met uw chirurg, tot een afspraak voor de behandeling met groeifactoren uit uw eigen bloedplaatjes, dan zijn de volgende voorbereidingen van belang:

 • Zo nodig stoppen met roken (niet verplicht wel wenselijk voor een betere huidkwaliteit)
 • Gezond en gevarieerd eten, niet zeer steng diëten vlak voor de ingreep (u heeft bouwstoffen nodig voor een goede wondgenezing)
 • Bij poliklinische behandeling met alleen groeifactoren kunt u zelf rijden, krijgt u een combinatie met lipofilling dan moet u wel vervoer naar en van de kliniek regelen (in laatst genoemd geval is zelf auto rijden na de operatie uitgesloten)
 • Alleen wat extra hulp in de huishouding voor de eerste paar dagen is nodig na combinatie met een lift of filling. U heeft geen extra ondersteuning thuis nodig na een poliklinische behandeling met alleen groeifactoren
 • Slikken van Arnica-druppels of tabletten wordt alleen aanbevolen voor diegenen die daar al eerder positieve ervaringen mee hebben gehad, maar het is zeker niet verplicht en wordt niet aanbevolen als u deze medicatie nooit eerder heeft gebruikt

operatie

opname

Groeifactoren zijn afkomstig uit je eigen bloed (zie voor uitgebreide uitleg hierboven).

Zoals bloeddonoren weten geeft het afstaan van een beetje bloed nauwelijks enig ongemak. Eén prikje, ca. 1 minuut ongemak, afdrukken van het prikgaatje, pleister en klaar. De hoeveelheid benodigd bloed is minder dan het bloedverlies bij een gemiddelde menstruatie (minder dan 55cc), een gemiddelde bloeddonor geeft 500cc per keer.

Na centrifuge van het eigen bloed (zie verder) krijgt u alleen de geactiveerde bloedplaatjes via mini-kleine prikjes terug op de plaats van behandeling. Voor een dergelijke ingreep (gewoon tijdens het spreekuur, eventueel onder lokale verdoving) hoeft u dus niet na te blijven ter observatie.

Mocht de behandeling met de groeifactoren uit uw bloedplaatjes aangeboden worden in combinatie met een operatieve ingreep, dan bepaalt die laatste de eventuele duur van het nablijven in de kliniek. Alleen de uitgebreide halsface-lift maakt het wenselijk dat u een nacht overnacht. Alle andere ingrepen (MACS-lift e/o lipofilling) gebeuren over het algemeen in dagbehandeling.

 

verdoving

onder locale verdoving (bij poliklinische behandeling)

 • Na bloedafname in de elleboogsplooi krijgt u EMLA creme op het te behandelen gebied (aangezicht e/o hals)
 • Na een kopje thee (15 minuten wachten) is de centrifuge van het bloed klaar
 • Direct voorafgaande aan de poliklinische behandeling krijgt u, afhankelijk van uw eigen wens, extra verdoving door prikjes vergelijkbaar als bij de tandarts (bv. bij behandeling van de opperhuid van de bovenlip)
 • De prikjes zijn niet echt pijnlijk en het duurt maar kort voordat de verdoving is ingetreden
 • Het inbrengen van de groeifactoren duurt ongeveer 5 minuten
 • De diverse prikjes verspreid over de te behandelen huid zijn nu goed op te brengen

algehele narcose (als de ingreep gecombineerd is met uitgebreide lipofilling of een halsfacelift)

Via een infuus (meestal geprikt op de handrug) kunnen slaapmiddelen worden toegediend waarna uw ademhaling volledig wordt overgenomen door beademingsapparatuur (uiteraard onder supervisie van een anesthesist)
Na de operatie wordt u direct aansluitend wakker gemaakt en ademt u weer zelf
Bloedafname, bewerking van het bloed en het inbrengen van de geactveerde bloedplaatjes via diverse prikjes verspreid over de te behandelen huid zijn nu activiteiten waar u in het geheel niets van merkt: maximaal comfort is gegarandeerd
Na behandeling wordt u weer rustig wakker in het bed van uw eigen prive-kamer

 

operatietechniek

De onderstaande plaatjes geven precies weer hoe de diverse stappen tussen bloedafname en injectie van de te behandelen huid elkaar eenvoudig opvolgen.

De gehele voorbereiding van bloedafname tot injectie van de groeifactoren afkomstig uit de eigen, geactiveerde, bloedplaatjes duurt 15 minuten. Het inbrengen van de groeifactoren zelf, ongeveer 5 minuten. Een kort duidelijk overzicht om met uw eigen reparatiesysteem de eigen cellen ter plaatse van het te behandelen gebied een sterke boost te geven om gezonder te worden.

operatietechniek bloedafname bloeddonor bloedplaatjes bio-chirurgie aangezicht - drstevens.nl

 • Bloedafname, maximaal 55cc
 • Minder dan bij een menstruatie aan bloed wordt verloren, maar 1/10e van wat een bloeddonor geeft
 • Uw eigen bloed, om uw eigen bloedplaatjes te winnen

 

 

 

 

operatietechniek centrifuge bloed bio-chirurgie aangezicht - drstevens.nl

 • Het scheiden van de diverse cellen in volbloed gaat met behulp van een speciale centrifuge en een speciale houder waarin uw bloed steriel wordt rondgedraaid
 • Na 15 minuten bij 3200 toeren per minuut zijn er 3 lagen zichtbaar

 

 

 

operatietechniek rode-bloedcellen bio-chirurgie aangezicht - drstevens.nl

 • De onderste donkerste laag: uw rode bloedcellen
 • Deze dienen voor zuurstoftransport en hebben geen speciale functie bij wondgenezing. Deze cellen worden nu niet gebruikt

 

 

 

 

operatietechniek plasma witte-bloedcellen bio-chirurgie aangezicht - drstevens.nl

 • De bovenste lichtste laag: uw plasma met maar weinig cellen
 • Hierzin zitten o.a. witte bloedcellen: cellen die zorgen voor afweer
 • Zowel deze witte bloedcellen als de vloeistof waarin de diverse cellen drijven (hetzelfde soort vocht dat u ziet bij een schaafwond) worden nu niet gebruikt

 

 

 

operatietechniek bloedplaatjes plasma groeifactoren cellen bio-chirurgie aangezicht - drstevens.nl

 • De middelste laag: midden in de speciale drijver waarmee deze lagen worden gescheiden zitten de bloedplaatjes gevangen: hier gaat het om.
 • Het bloedplaatjes rijke plasma kan nu in een apart spuitje worden opgezogen
 • Na activatie van deze boedplaatjes komen alle actieve stoffen (die we groeifactoren noemen) vrij in een dusdanig grote hoeveelheid dat de wondgenezing er enorm mee versneld wordt en dat zieke of oude cellen er sterk door worden gestimuleerd en gerepareerd
 • Ook nieuwe cellen worden aangetrokken, precies die cellen die nodig zijn bij wondgenezing


operatietechniek groeifactoren bio-chirurgie aangezicht - drstevens.nl

 • U begrijpt nu wel waar dat toe leidt:
 • Versnelde wondgenezing in het algemeen (minder lang zwelling, minder lang blauwe zweem na uitgebreide chirurgie)
 • Betere ingroei van nieuwe cellen (bv. vetcellen bij lipofilling) door aantoonbaar verbeterde doorbloeding (zie ook de video over de werking van VEGF = Vascular Endothelial Growth Factor - 1 van de groeifactoren die verbetering van de doorbloeding tot stand brengt)

 

bio-chirurgie klaver - drstevens.nl

 • Met recht 'biologische cosmetische chirugie'
 • Uw eigen vetcellen bij lipofilling
 • Uw eigen reparatiestoffen uit uw eigen bloedplaatjes
 • Uw eigen cellen weer vitaal en krachtig aan het werk om als eindresultaat een dikkere, elastischere huid te maken

herstel

dag 1 tot 2

 • Direct 1 seconde na injectie beginnen de geactiveerde bloedplaatjes met de diverse groeifactoren al te werken
 • Zoals uw eigen reparatiereactie na een echte (snij)wond ook meteen begint met repareren zal ook nu via hetzelfde mechanisme de bloedvoorziening verbeteren, uw eigen bindweefselcellen nieuw collageen aanmaken en slapende opperhuidcellen zullen weer geactiveerd worden en hun functie actiever uitoefenen. De conditie zal verbeteren en de huid zal dikker en elastischer worden
 • In combinatie met lipofilling zullen nieuwe vetcellen hierdoor sneller en beter ingroeien, de wondgenezing zal korter duren en dus versnellen door de actieve reparatiestoffen van uzelf ter plekke
 • Nu is er nog minimale zwelling, de 2e dag is het maximaal
 • Nauwelijks zichtbare puntjes verspreid over het behandelde gebied - soms iets gekleurd
 • Geen pijn (evt. eenmalig paracetamol 500mg gebruiken is prima. LET OP: Voltaren, Diclophenac e/o andere pijnstillers die ook ontstekingsremmende werking hebben worden ontraden. Ze zouden het effect van de geactiveerde bloedplaatjes kunnen tegenwerken)
 • Zelf autorijden is absoluut geen probleem
 • Er is geen verband nodig
 • Camouflage met foundation en dergelijke huidcremes mag vanaf 24 uur na de behandeling

dag 3 tot 7

 • De zwelling is nu nagenoeg volledig verdwenen, er kan een minimaal verschil zijn in de mate van resterende zwelling tussen de linker en rechter zijde. Dit verschil verdwijnt over het algemeen volledig als alle zwelling is verdwenen.
 • Koorts is absoluut afwijkend (en zeer ongebruikelijk) en is uw temperatuur >38,5 graden Celsius dan dient u absoluut contact op te nemen met de dokterstelefoon. Deze is 24 uur bereikbaar. Het juiste nummer is u bij ontslag uit de kliniek meegegeven.


volledig herstel

week 2

 • Alle zwelling was al verdwenen en eventuele lichte blauwverkleuring is nu ook volledig weg
 • U was al meteen na behandeling sociaal volledig actief als uw behandeling poliklinisch werd verricht. Was de behandeling gecombineerd met bv. lipofilling dan kunt u er van op aan dat het allemaal net wat sneller en vlotter geneest dan bij dat hoofdstuk staat vermeld (lees hier verder )

3 maanden en 1 jaar na operatie

 • Tot 3 maanden na behandeling zijn groeifactoren (afkomstig uit uw eigen geactiveerde bloedplaatjes) actief betrokken bij wondgenezing en reparatiereactie (immers tot die tijd wordt een litteken er ook steeds beter op). De fase van reorganisatie duurt zelfs nog wat langer, pas na 6-9 maanden zijn littekens over het algemeen pas echt soepeler en dunner
 • Bij behandeling van fijnere rimpels (en ongewild haarverlies) lijkt het wenselijk om de tweede behandeling nu te doen, daarna 1x per jaar
 • Bij combinatie met lipoflling is vervolgbehandeling meestal niet meer noodzakelijk. Het kan gewenst zijn als u een heel erg dunne en kwetsbare huid had, maar als het goed is merkt u nu al dat de kwaliteit van uw huid er daadwerkelijk beter op is geworden
 • Kom ook zeker op de controleafspraak na 3 maanden bij uw chirurg om het resultaat tot op heden gezamenlijk te beoordelen

risico's

Mits uitgevoerd bij de zorgvuldig geselecteerde patiënt en door een adequaat opgeleid verpleegkundige, arts of plastisch chirurg, is het grootste risico bij het afnemen van wat bloed uit de arm: een kleine blauwe plek.

Binnen 2-3 weken zal een dergelijke bloeduitstorting mocht deze al optreden weer verdwenen zijn.

Van de inspuiting met geactiveerde bloedplaatjes zijn in het geheel geen complicaties te verwachten hooguit een minimale zweem van wat verkleuring voor de duur van 2-4 dagen. De plaats waar is ingespoten kan wat reactie geven passend bij wondgenezing (jeuk, prikkeling). Dit zijn echter geen complicaties, deze bevindingen geven alleen maar aan dat er daadwerkelijk wat gebeurd: versnelling van wondgenezing, reparatiereactie.

Risico's die normaal gesproken bij gebruik van bloedprodukten horen zijn er in dit geval ook niet, immers het is uw eigen bloed, dus afstotingsreactie of een allergische reactie zal nooit (kunnen) optreden.

conclusie

Voor de behandeling van

 • Een dunnere, meer kwetsbare huid dan voorheen
 • Meer fijne rimpeltjes in het gezicht dan voorheen
 • Minder vitaliteit door verlies van die dikkere elastische stevige huid van voorheen
 • Ongewenst haarverlies (voor mannen en vrouwen)

of het versnellen van wondgenezing en het verzorgen van een

 • Snellere ingroei van eigen vetcellen ingebracht door lipofilling ter verbetering van contour, curves en volume

zijn 'groeifactoren afkomstig uit uw eigen bloedplaatjes' een onderdeel van de innovatieve behandeling die past binnen de voorkeur van dr Jeroen Stevens om 'biologische chirurgie' en het 1.2.3.Dimensionaal concept concreet invulling te geven. Geen vaag verhaal, een duidelijke visie en behandeling, precies het antwoord op de echte oorzaak van het ouder wordende gezicht. De nieuwste inzichten die passen bij het betere inzicht dat er inmiddels is over hoe je waar ouder wordt.

Een combinatie met lipofilling, een MACS-lift of halsface-lift kan, juist in combinatie, voor u de oplossing zijn.

Een minimaal belastende techniek met 'onzichtbare' prikgaatjes verspreid over de te behandelen huid geeft zonder veel belasting een indrukwekkende verbetering van de kwaliteit van de huid en kan de wondgenezing indrukwekkend versnellen.

Maak een afspraak bij uw chirurg voor nadere informatie.

voorbeelden

voorbeeld 1

48 jarige vrouw, meer getekende huid dan voorheen

Wens: zonder het risico een geopereerde uitstraling te krijgen een natuurlijke verbetering van de uitstraling

bio-chirurgie groeifactoren lipofilling aangezicht vrouw - drstevens.nl

In detail een beeld van de huidverbetering door de combinatie van lipofilling met groeifactoren.
De huid gaat per direct versnel met de reparatiereactie beginnen na het inbrengen van de groeifactoren. Kort daarna ziet de huid er al gezonder uit qua uitstraling. Uit wetenschappelijk onderzoek is al gebleken dat niet alleen vetcellen beter overleven, maar dat ook bestaande cellen die minder vitaal waren hun functie weer beter oppakken. Uit eigen onderzoek heeft dr Jeroen Stevens al aangetoond (zie hieronder) dat grotere hoeveelheden vet makkelijker overleven door een betere doorbloeding.
Tot 3 maanden na de ingreep hebben de groeifactoren een wondgenezing-versnellend effect. Het resultaat wat er op dat moment is bereikt, zeker waar het ingroei van nieuwe levende eigen vetcellen betreft, is blijvend voor jaren lang.

 

voorbeeld 2

moeder en dochter

50 jaar oude moeder met dochter

Het ideale en meest confronterende beeld, veroudering van het gezicht in beeld door moeder en de jongere versie van haarzelf: de dochter, naast elkaar te plaatsen.
In een dergelijke vergelijking is meteen duidelijk of de techniek wel voor een natuurlijke 'ongeopereerde' verbetering zorgt. Meteen is duidelijk of niet alleen positie en curves van het resultaat na operatie een meer jeugdige uitstraling geven (dat zou opzich al fraai zijn) maar of ook de kwaliteit van de huid jeugdiger wordt. Kan dat eigenlijk wel? Ja dus.

Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis van de cosmetische plastische chirurgie is duidelijk dat biologische cosmetische chirurgie bestaat.
Levende cellen van jezelf, je eigen vetcellen, en je eigen reparatiesysteem (groeifactoren uit je bloedplaatjes) kunnen verjongen.

bio-chirurgie aangezicht vrouw - drstevens.nl

Hier de vergelijking van de huid bij 'de moeder' voor en na gebruik van lipofilling en groeifactoren.

Direct is zichtbaar dat de beschadigingen door zon- en rookbelasting en ouderdom op zich, inclusief erfelijke aanleg, minder zijn: minder kleine kapote bloedvaatjes in de opperhuid (rosarea), minder fijne rimpeltjes (2D-effect), minder getekende overgang van wang naar onderooglid (3D-effect), fraaiere curve met meer projectie op de konen - zonder een opgeblazen overvulde indruk te maken (3D-effect). De huid oogt gezonder, elastischer, jonger.

Momenteel wordt ook wetenschappelijk onderzocht of de huid verdikt en elastischer wordt met speciale apparatuur. Kom binnenkort terug op deze site en verneem de uitslagen hiervan.

bio-chirurgie aangezicht vrouw - drstevens.nl

Nog duidelijker in beeld; de dochter als maat voor de 'echte' jeugd. 

Geen aanvullend commentaar nodig, de beelden spreken voor zich. Biologische cosmetische chirurgie brengt je dichter in de buurt van de echte jeugd.

 

voorbeeld 3

36 jarige jonge vrouw met een groffere getekende huid en al te veel diepere groeven

bio-chirurgie kraaienpootjes vrouw - drstevens.nl

 • Detail van de huid naast het oog links, vlak voor de 1e operatie waarbij alleen lipofilling werd verricht
 • Diepere kraaiepootrimpeljes
 • Groffere huid met zonneschad
 • Roodheid op de wang door kapotte bloedvaatjes
 • iepere groeve van wang naar onderooglid

 

 

 

 

 

 

bio-chirurgie kraaienpootjes vrouw - drstevens.nl

 • Vlak voor de 2e behandeling, nu lipofilling samen met groeifactoren
 • De contour in het gezicht was al wel opgeknapt, de kraaiepootrimpeltjes waren wel minder diep, de huid was kwalitatief wel iets verbeterd, maar de verbetering werd nog niet voldoende bevonden

 

 

 

 

 

bio-chirurgie kraaienpootjes vrouw - drstevens.nl

 • Nu een indrukwekkende verbetering
 • Minder diepe kraaiepootrimpeltjes
 • Gezondere glans & uitstraling van de huid
 • Minder kapotte bloedvaatjes en dus minder roodheid op de wangen
 • Mooiere overgang van contour van de wangen tot aan de wimperrand
 • 100% biologische cosmetische chirurgie

 

 

 

 

100% Biologische cosmetische chirurgie betekent: alleen je eigen levende vetcellen (de cellen die er voorheen ook zaten) samen met je eigen reparatiesysteem van jezelf: je eigen bloedplaatjes, waar degroeifactoren die daar in zitten en de wondgenezing versnellen en de ingroei van de nieuwe vetcellen verbeterd (zie video) en de bestaande 'verouderde' cellen weer re-activeerd en verjongd.

 

voorbeeld 4

41 jarige man met dunner wordend haar

klacht/wens

 • Ook al werd het dunner wordende haar niet ervaren als een zeer belangrijk gebeuren waar ernstig tegenop werd gezien, een operatie als haartransplantatie was duidelijk iets waar in het geheel geen belangstelling voor was. Het klonk deze man wel interessant in de oren om niet alleen haarverlies te kunnen stoppen, maar door simpelweg een poliklinische behandeling van 30 minuten, met geactiveerde bloedplaatjes en een dermaroller haar zelfs terug te kunnen krijgen en bestaand haar dikker en steviger te kunnen laten worden: dat moest een reëele kans krijgen
 • Met deze nuchtere mentaliteit werd deze man de eerste die ooit in Nederland is behandeld op de genoemde manier: zijn eigen groeifactoren afkomstig uit zijn eigen bloedplaatjes, gewoon poliklinisch, tegen ongewenste kaalheid

 

bio-chirurgie aangezicht man - drstevens.nl

 

resultaat (na 2 sessies met 3 maanden tussenpose en foto's steeds 6 weken na behandeling)

 • Een poliklinische behandeling van ongeveer 30 minuten (onder lokale verdoving, een paar prikjes net als bij de tandarts om het voorhoofd te verdoven)
 • Thuis alleen nog de eerste week 2-3x de dermaroller gebruiken om de verouderde haarzakjes extra te stimuleren en 'reparatie-reactie' optimaal te versnellen
 • Objectief gemeten per cm2 zijn haren dikker geworden (ze vallen minder snel uit en groeien door), langer en steviger geworden en er staan meer haren per cm2 (oude haarzakjes worden gestimuleerd ook nieuwe haren te laten groeien)

de techniek in detail

 • Klik (binnenkort) hier voor de video van de techniek om de huid van het behaarde hoofd te activeren met een dermaroller, de poliklinische behandeling met de eigen bloedplaatjes om ook een vergelijkbaar resultaat te krijgen meteen al na 6 weken:
 • Het huidige protocol van behandeling van 'allopecia androgenica' ofwel ongewenste kaalheid (bij man of vrouw) bestaat uit:
  • 1e behandeling van 6cc groeifactoren (poliklinische - zoals hierboven beschreven)
   gedurende 6 weken 2x dag 2 minuten de behandelde hoofdhuid stimuleren met de dermaroller
  • 2e behandeling met 6cc groeifactoren na 3 maanden (met idem stimulering voor 6 weken, 2 minuten per dag)
  • 1 jaarlijks 6cc groeifactoren (met idem stimulering voor 6 weken, 2 minten per dag)
 • De hieronder getoonde resultaten van de Portugese arts, dr Antonio Boavida, waar dr Jeroen Stevens deze techniek heeft geleerd geven met dit protocol een gemiddeld haalbaar resultaat aan

 

bio-chirurgie aangezicht man - drstevens.nl

FAQ

Kosten van een behandeling met groeifactoren uit uw eigen geactiveerde bloedplaatjes?

Over het algemeen zal uw verzekeringsmaatschappij de kosten voor een behandeling met groeifactoren niet vergoeden.

Klik hier voor de prijzen die gelden bij de Bergman Clinics of de Holystaete voor groeifactoren en aanverwante ingrepen:

NB: alle geven bedragen zijn indicatief en onder voorbehoud.

Na het eerste consult kan een specifiek voor u gemaakt 'plan de campagne' worden voorzien van een juiste prijsopgave.
Voor het maken van een poliklinische afspraak kunt u hier klikken.

Wat is de wachttijd voor de ingreep kan plaatsvinden?

Binnen 2 tot 6 weken na uw bevestiging kan de operatie over het algemeen plaatsvinden.

Wat mag ik verwachten van de het resultaat?

Een combinatie van groeifactoren met lipofiiling is een goed voorspelbare en zeer dankbare operatie.
Behandeling van alleen de huid, op poliklinische basis, is een innovatief onderdeel van professional skin care. Huidtherapeutes kunnen met behandeling, zoals onder Techniekgenoemd (van buiten naar binnen e/o van binnen naar buiten gericht), aanvullende huidverbetering verzorgen. Het niveau van huidverbetering dat u nastreeft moet reëel zijn en kan samen hangen met erfelijke factoren, aanleg, roken, etc. Het belangrijkste is hoe u er zelf tegenover staat en over denkt. Harmonie tussen hoe u zich van binnen voelt en er van buiten uitziet is het uitgangspunt.

Hoe snel kan ik weer aan het werk / dagelijkse leven oppakken?

U moet rekening houden met een week tot 10 dagen ongemak. Dat wil zeggen dat er wat kneuzing / beursheid ontstaat op zowel de plekken waar de vetcellen zijn weggehaald, als op de plekken waar ze zijn ingebracht. Na een week kunt u (met camouflage / make-up) alweer redelijk toonbaar uw dagelijkse bezigheden oppakken.

Wat kan ik doen om het herstel te bevorderen?

Het advies is om direct na de ingreep en de eerste 2 / 3 dagen erna goed te koelen bij lipofilling in het gelaat. Dit werkt tevens verdovend en gaat de zwelling tegen. Blijf dezelfde dag na de ingreep ook zoveel mogelijk rechtop zitten i.p.v. te gaan liggen. Tijdens het slapen is het advies om wat hoger te liggen met uw hoofd, dus een extra kussen te gebruiken.

Zijn mijn rimpels volledig verdwenen na 1 behandeling?

Uw rimpels / plooien zullen aanzienlijk minder worden en u zult een aanzienlijke verbetering krijgen. Volledig verdwijnen zullen rimpels echter niet van slechts 1 behandeling aangezien het een laagje is als 'margarine op een boterham'. Afhankelijk van uw wens heeft u wellicht 2 of 3 behandelingen nodig om aan uw wens te voldoen. Zie ook de resultaten zodat u weet wat u mag verwachten.

Kan ik met deze techniek ook in 1 keer weer de kwaliteit van mijn huid van 20 jaar geleden terugkrijgen ?
Ondanks de geloofwaardigheid van verjonging hervinden door gebruik te maken van lichaamseigen cellen en reparatiestoffen (lipofilling en groeifactoren uit geactiveerde bloedplaatjes), het wetenschappelijk bewezen succes van de behandeling en het voordeel dat risico op afstoting of allergie in het geheel niet bestaat, moet wel herbevestigd worden dat wens en verwachting reëel moeten zijn. Ja, dr Jeroen Stevens heeft inmiddels meerdere cliënten die bevestigen dat ze zelfs hun paspoort moeten laten zien om aan te tonen hoe oud ze daadwerkelijk zijn! De ongeopereerde jeugdige maar vooral vitale uitstraling is nu meer bereikbaar geworden dan ooit. Maar erfelijke factoren, life style (eten, drinken, roken, sport, zonbelasting) eerdere operaties (volgens een ander concept) al deze factoren bepalen mede het resultaat dat behaald kan worden.

Graag zal dr Jeroen Stevens u een in een persoonlijk gesprek aangeven wat in uw specifieke geval een passende behandeling zou kunnen zijn bij uw specifieke wensen en (on)mogelijkheden. Maak hier desgewenst een afspraak.