Make Appointment eBook for professionals

introductie

Waar staat Biologische cosmetische chirurgie voor?

De visie achter het gebruik van je eigen vetcellen en repatiecellen uit onderhuids weefsel en groeifactoren uit je eigen bloedplaatje:

techniek bio-chirurgie lipofilling groeifactoren aangezicht - drstevens.nlArtsen zijn op zoek naar de beste behandeling voor hun patienten. Vooral bij moeilijk genezende wonden waren plastisch chirurgen door de jaren heen creatief met het bedenken van een oplossing: Nieuwe technieken, een nieuwe manier van behandelen. Uitdagend en verfrissend en vaak meer succesvol dan de behandelingen van daarvoor. De basis was steeds een beter begrip van 'wondgenezing'.

Juist uit de cosmetische plastische chirurgie is op dit gebied één van de de meest belangrijke vernieuwingen van de laatste jaren gekomen. Eigen vetcellen blijken 'het levende goud'.

We zien dat een moeilijk of niet genezende schade aan de huid door ernstige verwonding, bestraling of chronische ontsteking opknapt en uiteindelijk geneest door toevoeging van gezond eigen weefsel dat goed doorbloed is. De essentie van het succes van reconstructieve plastische chirurgie. Eerst werd dus 'goed-doorbloed weefsel' het probleemgebioed ingebracht vaak door langdurige moeilijke operaties (zoals grote zwaailappen of vrije huid- en spierlappen met bloedvaten die opnieuw worden ingehecht onder de microscoop). Nog steeds zeer succesvolle technieken, maar duur, grote littekens, langdurig herstel, met vaak ook schade aan de plaats waar je dat gezond weefsel weghaalde om te brengen naar de beschadigde plek. Vaak was het 'defect' gerepareerd maar zag het er esthetisch nog niet zo fraai uit met al die littekens.

Vorm, curves, lijnen blijken essentieel in de beleving van gezondheid, vitaliteit en vruchtbaarheid voor vrouw maar ook voor de man

Niet zo gek dat uit de combinatie van die twee aspecten:

  1. Beschadiging repareren
  2. De wens om er iets van te maken dat niet alleen goed fuctioneert er ook goed, gezond en mooi uitziet

Het ei van Columbus kwam voort rollen...

Wat blijkt? Kort door de bocht: 'Oud' is hetzelfde als 'ziek', althans op cel niveau.

Om deze reden is het benaderen van de ouder worden huid veranderd. Het blijkt effectiever en daadwerkelijk stabieler resultaat op te leveren als er gezond eigen weefsel wordt toegevoegd juist ook aan verouderde huid. Levende cellen, van jezelf. Die cellen die er origineel ook zaten maar zijn verdwenen over de jaren: vetcellen dus.

vetcellen

techniek bio-chirurgie stamcel - drstevens.nlMaar het blijkt nog mooier, deze levende vetcellen verbeteren de kwaliteit van het gehele gebied waar ze worden ingebracht. Oppervlakkige huid verbetert van kwaliteit, wordt dikker en vertoond minder fijne rimpeltjes. 2-5% van die ingebrachte vetcellen door lipofilling (lipo= vet, filling = vullen) blijken namelijk stamcellen die kunnen doorgroeien tot precies die soort cel die er nodig is: Bindweefselcel, vetcel, huidcel, zelfs spiercel. Een proces dat minmaal 3-6 maanden na de ingreep doorgaat.

Er is dus een direct effect van vulling (te vergelijken met 'het toevoegen van vers dons aan een kussen' ) en verbetering van de kwaliteit van het weefsel (het omhulsel van het kussen zelf reparaart vanbinnenuit) waardoor in combinatie de 'behandelde huid' (het kussen) als geheel weer comfortabel, elastisch en zacht-stevig wordt in plaats van stug, ingedikt en dun.

Dit reparatieproces maakt van 'ziek' dus weer 'gezond' en op celniveau wordt 'oud' dus weer 'vitaal'.

reparatiesysteem

De volgende stap werd gezet door je eigen reparatiesysteem in te zetten als extra troef, achteraf lijkt het zo vanzelfsprekend. Bloed is nodig voor overleving, maar ook voor reparatie:

  • Rode bloedcellen zorgen voor zuurstof transport
  • Witte bloedcellen voor afweer
  • Bloedplaatjes voor reparatie & wondgenezing

Heb je een snijwondje aan je vinger: binnen seconden stopt het met bloeden, een korstje dicht de wond, binnen dagen begint bindweefsel de wond steviger te maken, binnen weken is de wond nagenoeg volledig genezen en binnen 3 maanden is zelf het sneetje nauwelijks meer te zien: allemaal gestimuleerd door de 'groeifactoren' die in de bloedplaatjes zitten.

techniek bio-chirurgie groeifactoren wondgenezing - drstevens.nlZe zetten alle cellen die voor wondgenezing nodig zijn aan het werk en laten ook de benodigde nieuwe bloedvaatjes daadwerkelijk het wondgebied in groeien (zie de video van VEGF - vascular endothelial growth factor). Je eigen bindweefsel cellen gaan weer aan de gang dankzij 'FGF = fibroblast growth factor' en zo zijn er nog 20 van deze actieve stofjes die de wondgenezing vanaf de eerste seconde tot 3 maanden daarna in gang zetten en aan de gang houden.
dr Stevens was een van de eersten ter wereld om die twee inzichten te combineren in de praktijk (in 2005, en sedertdien is dat tot op heden ruim 270 keer in combinatie gedaan, gepresenteerd op congressen van Australie, West- tot OostEuropa en getoond aan collegae tijdens demonstratie operaties en momenteel beschreven in wetenschappelijke publicaties). Samenvattend: je eigen wondgenezingssyteem toevoegen aan lipofilling (levende eigen vetcellen injecteren) blijkt een niet te onderschatten onderdeel van een succesvol behandelplan om een gezonde vitale uitstraling te behouden of terug te krijgen.

Het toevoegen van deze 100% lichaamseigen groeifactoren, afkomstig uit je eigen bloedplaatjes stimuleren dus ook 'de (wond)genezing' van je eigen cellen in de ouder wordende huid. Zo blijkt de combinatie van lipofilling met de eigen bloedplaatjes de huid van gezicht en zelfs decolleté weer herstellen tot 'gezondere, vitalere, dikkere, elastischere huid' die er daadwerkelijk gezonder uitziet en gezonder aanvoelt.

lipofilling

De combinatie van lipofilling, alleen de allerbeste van uw eigen levende vetcellen, samen met je eigen reparatiesysteem: de groeifactoren uit uw eigen bloedplaatjes brengen u een kwaliteit huid terug die niet te evenaren is door bv. face-lifting alleen of inspuiting met welke injectable of kunstmatige stof dan ook.
Over de laatste 10 jaar dat dr Jeroen Stevens zich volledig heeft toegelegd op cosmetische plastische chirurgie van aangezicht, borst en buik is inmiddels de volgende ervaring opgedaan;

Meer dan 1960 liftings in het aangezicht (voorhoofd, ogen, midface, wangen, kaaklijn, hals)
Meer dan 960 lipofillings (van aangezicht, borst en billen)
Meer dan 500 lipofillings gecombineerd met groeifactoren
Hiermee heeft hij een van de grootste series van Europa van dit soort chirurgie.
De resultaten zijn net gespresenteerd op het grootste internationale esthetisch plastisch chiurrgische congres ter wereld dat in September 2012 in Geneve werd gehouden: het ISAPS jaar congres. Reacties waren zeer positief.
Kijk voor resultaten na behandelingen binnen dit concept naar voorbeelden van Biologische Chirurgie bij:

Het gebruik van eigen levende vetcellen voor borstvergroting, vorm- en/of bedekkingsverbetering van de borst wordt momenteel nog niet gecombineerd met de groeifactoren uit de bloedplaatjes. Het ligt zeker in de lijn der verwachting dat dit op korter termijn ook de nu al indrukwekkende resultaten aanvullend zal verbeteren. We houden u natuurlijk op de hoogte, ook van deze ontwikkelingen.