Make Appointment eBook for professionals

inleiding

Stoort u zich aan de hangende vorm van uw borsten (na zwangerschap, afvallen of spontaan ontstaan)?

  • Zijn uw borsten wat u betreft te leeg en slap?
  • Zijn uw borsten asymmetrisch van vorm en volume?
  • Overweegt u het uiterlijk van uw borsten te laten corrigeren?

Dan is de borstlift met beperkt litteken (mini-anker), desgewenst met een siliconen implantaat ter ondersteuning of vergroting van het volume van de borst een optie die over het algemeen leidt tot een resultaat naar tevredenheid.

De ervaring leert echter wel dat het gebrek aan stevigheid in uw eigen klierweefsel van voor de ingreep, ook na de operatie onverminderd aanwezig blijft. Ook al wordt uw eigen klierweefsel verstevigd met een speciale, in de klier aangebrachte hechttechniek, enige doorhang van de borst zal dus altijd in meer of mindere mate terugkeren. Een reële verwachting van de mate waarin de borst zonder BH blijft staan na een borstlift is daarom van belang.

Bent u op zoek naar…

  • Duidelijke verbetering van de huidige maximaal haalbare resultaten?
  • Een optimale natuurlijke beweeglijkheid van de borst na de operatie?

Dan kunt u nu gebruik maken van een exclusieve aanvullende optie: de ‘Inwendige kwart-BH’.

Deze nieuwe techniek zorgt dankzij het inbrengen van een Inwendige kwart BH over de gehele onderkant van uw borstklier voor het langdurig behoud van het resultaat na een borstlift. Zelfs zonder uitwendige BH zou u nu een stevige, meer staand uitziende borstvorm moet kunnen behouden voor lange tijd.

Inwendige kwartbeha in borst - drStevens.nl

hoe werkt de ‘Inwendige kwart-BH’

De ‘Inwendige kwart-BH’ is speciaal ontwikkeld om de borst van binnenuit veilig te ondersteunen.

Na een reguliere borstlift (al dan niet met implantaat) wordt aansluitend in dezelfde ingreep meteen onderhuids -direct op de borstklier- een ultralicht, titanium-gecoate gaas ingehecht. Deze inwendige ondersteuning wordt vastgemaakt aan de borstkas met langzaam oplosbare stevige hechtingen. Precies in de vorm van de beugel van een uitwendige BH, maar nu onzichtbaar en onderhuids verstopt.

Het materiaal van de ‘Inwendige kwart-BH’ is niet oplosbaar en wordt –door de titanium bedekking- als ‘lichaamseigen’ geaccepteerd. De titanium bedekking van het gaas is ontwikkeld om littekenreactie, afwijzing van het lichaam en ontstekingsreacties te vermijden. Het borstweefsel kan hierdoor uitstekend ingroeien.

Daarnaast is het gaas elastisch en heeft het ‘stretch’ in de gewenste richtingen. Dit garandeert een soepel bewegende borst die tegelijkertijd wel de meer staande vorm vasthoudt.

 

Inwendige kwart BH - drStevens.nl

Innovatieve aanvulling op een standaard borstlift

De ‘Inwendige kwart-BH’ voorkomt het opnieuw ‘doorhangen’ of ‘uitzakken’ van de borst. De vorm, stand en projectie van zowel de borst als de tepel zouden met behulp van deze inwendige ondersteuning jarenlang na de ingreep behouden moeten kunnen blijven.

 

na de operatie

De ‘Inwendige kwart-BH’ ondersteunt en draagt het gewicht van de gehele borst om opnieuw uitzakken te voorkomen en een langdurig tevreden resultaat te realiseren.

De techniek, waarbij met behulp van een fijn geweven ‘matje’ van kunststof materiaal stevigheid aan weefsel wordt gegeven, komt origineel uit de algemene chirurgie. Met behulp van eenzelfde soort materiaal kunnen lies- en navelbreuken tegenwoordig veel effectiever hersteld worden dan voorheen, toen er alleen maar gebruik gemaakt werd van gewone hechtingen. Dat dezelfde inzichten nu ook in de plastische chirurgie worden gebruikt om een zelfde soort doorhang, als bij een liesbreuk, te repareren is niet meer dan logisch.

Het heeft echter wel jaren geduurd voordat er, in plaats van een stugge niet flexibele ‘mat’, nu een product beschikbaar is gekomen dat ‘stretch’ in twee richtingen heeft. Voor een liesbreukcorrectie is dat misschien niet perse nodig, maar voor een soepel aanvoelende en natuurlijk meebewegende borst wel. In de afgelopen jaren is er al wel door een zeer gewaardeerde Nederlandse collega nationaal en internationaal ervaring opgedaan met een ‘inwendige’ BH die over de gehele klier werd gespannen. Deze ervaringen waren veelbelovend en bemoedigend. Inmiddels hebben de aanvullende innovaties gezorgd voor deze nieuwe generatie ‘Inwendige BH’ om als aanvulling te gebruiken op een standaard borstlift. Een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van de vorige generatie zijn:

  • Een minder uitgebreide ondermijning van de huid met dus minder risico op chirurgische complicaties (als nabloeding en gestoorde wondgenezing)
  • De stretch in 2 richtingen ten opzichte van de starre matten (waardoor een meer natuurgetrouwe bewegelijkheid van de borst kan worden gegarandeerd)
  • De titanium coating van het gebruikte materiaal (waardoor risico op gestoorde ingroei en/of afstoting wordt verminderd).

U mag verwachten dat middellange en lange termijn resultaten zullen worden gerapporteerd en nauwkeurig zullen worden gevolgd om u op de best mogelijke manier van dienst te kunnen zijn.

 

Het gevoel van de huid na de operatie

De ‘Inwendige kwart-BH’ is verankerd aan de borstkas van de patiënt, waardoor het de tepelhof en het borstweefsel goed op zijn plaats kan houden en het verschuiving van het siliconen implantaat, of verzakking, kan tegengaan.

Na volledige genezing (8-12 weken, net zo lang als na een standaard borstlift) zal het gevoel in de borst en de tepel weer voor het overgrote deel als ‘normaal’ aanvoelen. Maar net als bij iedere ingreep waarbij de huid wordt opgetild, is er in de periode direct na de operatie vaak een wat dof gevoel op de huid. Volledig normaal gevoel van de huid (en tepel) kan wel degelijk wat langer duren tot in sommige gevallen wel 1 tot 1 ½ jaar na de ingreep. Volledig verlies van normaal gevoel en een blijvend dof gevoel van de huid en of tepelhof komt eigenlijk nooit voor.

FAQ

Wat zijn de kosten van een borstlift?
Over het algemeen zal uw verzekeringsmaatschappij de kosten voor een borstlift (evt. met protheses en ‘Inwendige kwart-BH’) niet vergoeden.

Na een eerste consult kan een op maat gemaakt 'plan de campagne' worden voorzien van een juiste prijsopgaaf. Deze wordt verzorgd door het secretariaat van Bergman Clinics – Den Haag of kliniek Holystaete, Vlaardingen Rotterdam, waar tevens alle ingrepen worden verricht.

Wat is de wachttijd voordat de ingreep kan plaatsvinden?
Binnen 4 tot 8 weken na uw bevestiging van het operatieplan vindt over het algemeen de ingreep plaats. Nadere afspraken maakt u met het bovengenoemde secretariaat.

Wat mag ik verwachten van het resultaat?
Een borstlift is een goed voorspelbare en zeer dankbare operatie. Daarnaast is het een zeer persoonlijke keuze die niet altijd door iedereen zal worden begrepen. Het belangrijkste is hoe u er zelf tegenover staat en over denkt. Harmonie tussen hoe u zich van binnen voelt en er van buiten uitziet is het uitgangspunt. Uw arts zal tijdens het consult laten zien welk resultaat u kunt verwachten.

Kan ik nog borstvoeding geven als ik zwanger mocht raken?

Omdat de verbinding tussen tepel en de melkklier blijft bestaan is het geven van borstvoeding na een borstlift zeker mogelijk. De hoeveelheid geproduceerde melk zal waarschijnlijk wel minder worden. Over het algemeen wordt geadviseerd een borstlift pas te overwegen 6 tot 9 maanden na de laatste zwangerschap. Dan kan een mooi resultaat het langst behouden blijven.

Verandert het gevoel van de tepel?
Zelden treedt een blijvende verandering van het gevoel van de tepel en tepelhof op. Een enkele keer kan de tepel wat overgevoelig zijn, soms tijdelijk wat doffer aanvoelen. Dit verschilt per persoon en meestal herstelt zich dit binnen enkele weken tot maanden.

Wanneer kan ik weer sporten?
Contactsporten zoals judo, basketbal en voetbal of intensieve krachttraining dient u 6 weken te vermijden. Hardlopen, fitness etc. kan weer vanaf 3 tot 4 weken na operatie langzaam worden opgebouwd. Luister hierbij wel goed naar het lichaam, de een herstelt sneller dan de ander.

Is het resultaat blijvend?
De grootte en vorm van de eventuele borstprothese veranderen na de operatie in principe niet. Het volume en de vorm van het eigen klier- en vetweefsel daarentegen wel. Deze normale veranderingen zijn het gevolg van veranderingen in elasticiteit van de diverse weefsels en het gevolg van het effect van de zwaartekracht, de invloed van gewichtsveranderingen en eventuele zwangerschap/borstvoeding.

In dat opzicht verschilt de vergrootte borst niet van een niet-vergrootte borst. In het algemeen geldt dat hoe steviger en elastischer de borstklier en huid, hoe minder striae en hoe minder zwaar de borst is hoe langer de vorm fraai blijft. Aangevuld met de ‘Inwendige kwart-BH’ zal het resultaat voor lange tijd behouden blijven.

Moeten borstprotheses en/of Inwendige Kwart BH vervangen worden?
Net als de ‘mat’ voor een liesbreukcorrectie hoeft de Inwendige Kwart BH nooit vervangen te worden.

Voor borstimplantaten gelden andere adviezen. Na 12 tot 15 jaar wordt er van u zelf verwacht dat u contact opneemt met uw plastisch chirurg. U krijgt dan informatie over de actuele stand van zaken. Op dit moment wordt geadviseerd dat borstprotheses ouder dan 12 tot 15 jaar, worden gewisseld. De huidige generatie borstprotheses is weer duidelijk verbeterd ten opzicht van 10 jaar geleden en gaat zeer waarschijnlijk langer mee. Indien eerder dan de genoemde periode de vorm en soepelheid van de borst verandert dient u altijd contact op te nemen met uw plastisch chirurg. Deze zal met u beoordelen of er een indicatie bestaat de borstprotheses eventueel eerder te verwisselen.

Is deze ingreep erg pijnlijk?
Het is en blijft een medische ingreep, dus de eerste week zult u ongetwijfeld de door de arts voorgeschreven medicatie gebruiken tegen de wondpijn. U zult ca. 6 weken een spierpijn voelen bij alle bewegingen waarbij u de borstspier aanspant (bij gebruik van protheses en bij Dual Plane plaatsing van de prothese).

De borsten zullen na de ingreep gezwollen zijn, dit zal gedurende de eerste 6 weken langzaam wegtrekken. De borsten staan in het begin ook wat strakker/ meer gespannen, dit komt doordat de huid opgerekt wordt door het plaatsen van het nieuwe volume en de nieuwe vorm. Dit heeft 2 tot 3 maanden de tijd nodig, de borsten zullen ook nog iets indalen in een natuurlijke stand.

Hoe snel kan ik weer aan het werk/het dagelijkse leven oppakken?
U moet rekening houden met twee weken hersteltijd. Dat wil zeggen dat we adviseren om twee weken vrij te plannen van uw werk en dagelijkse bezigheden. De eerste week kunt u ook niet autorijden. Na die twee weken kunt u op halve kracht uw dagelijkse leven weer oppakken. De eerste twee tot vier weken is ook het advies om niet zwaar te tillen, langdurig voorover te bukken en teveel boven je macht te willen werken.

Is jaarlijkse controle nodig?
Nee. Na de afsluitende controle 3 maanden na operatie hoeft u geen complicaties meer te verwachten. Geen klachten bij een soepele fraaie vallende borst betekent dat er geen reden is voor een jaarlijkse controle. Het is verstandiger op ieder moment dat u specifieke vragen en of klachten heeft uw chirurg te bezoeken dan op een jaarlijkse basis.

Kan men de borst nog goed onderzoeken op verdachte afwijkingen?
De borstklier komt altijd over de borstprothese te liggen en blijft dus goed toegankelijk voor onderzoek. Ook als de borstprothese onder de spier is geplaatst blijft onderzoek door palpatie (=voelen) van de klier goed mogelijk. Aanvullend onderzoek met een röntgenfoto (mammogram), ECHO en eventueel MRI blijft ook altijd mogelijk.

Wel kan bij een mammogram of borstfoto een siliconen borstprothese soms een deel van de klier afschermen. De andere genoemde onderzoeken bieden dan uitkomst. Daarnaast is uit wetenschappelijk onderzoek tot op heden nog nooit gebleken dat bij vrouwen met siliconen borstprotheses een afwijking in de borst in een later stadium zou worden ontdekt.

voorbeelden

Voorbeeld inwendige kwart BH - drStevens.nl

Voorbeeld inwendige kwart BH - drStevens.nl

Voorbeeld overview inwendige kwart BH - drStevens.nl