Make Appointment eBook for professionals

de kern

de kern | drStevens.nl

Als je ouder wordt loopt je opperhuid schade op. Zonder reparatie op celniveau blijft beschadige huid zichtbaar getekend (fijne lijntjes en rimpeltjes, pigmentvlekjes, dun, vlekjes). Trekken (bijv. door een lift) maakt een dunnere minder elastische huid niet dikker of steviger. Vullen in de diepte geeft wel curve of contour terug, maar verbetert de (opper)huid ook niet.

Twee behandelmethoden doen dit wel, doordat ze zuiver gericht zijn op de opperhuid ofwel het 2-Dimensionale vlak. De combinatie van deze twee manieren om de huidkwaliteit te verbeteren noemt Dr. Jeroen Stevens: 2Dimensionaal-Dubbel (2D-Dubbel)-Behandeling

van binnen naar buiten

van binnen naar buiten | drStevens.nl

Van-binnen-naar-buiten’- gericht, is oppervlakkige lipofiling: het inbrengen van levende vetcellen direct tegen de onderkant van de (opper)huid, aangevuld met groeifactoren uit de eigen bloedplaatjes (PRP).

Met eigen materiaal, je eigen levende vetcellen, de huid van je gezicht ondersteunen door die vetcellen direct tegen de onderkant van de huid te leggen blijkt de huidkwaliteit te verbeteren.

van buiten naar binnen

van buiten naar binnen | drStevens.nl

Van-buiten-naar-binnen’-gericht, kunnen ook laser behandelingen (van CO2 tot Erbium) worden gebruikt maar dr Jeroen Stevens heeft een sterke voorkeur voor TCA peelings - een zeer gecontroleerde veilige en tegelijkertijd diepe peeling die ook tot volledige vervelling leidt en daarna een zeer fraaie gladdere egalere huid laat ontstaan.

peelings

Peelings zijn er in vele varianten.

Van de minder diepe peelings mag u minder resultaat verwachten. Dr. Jeroen Stevens verkiest dan ook de diepere, meer intensieve chemische TCA-peeling. Deze peeling mag alleen door een arts toegepast worden. Ondeskundig gebruik zou schade aan de huid kunnen veroorzaken.

Van u wordt verwacht goed te begrijpen dat de TCA-peeling het minste risico heeft bij een op cel niveau gezonde huid. Vandaar ook de voorkeur voor de combinatie met een eerst door lipofilling en groeifactoren verbeterde huid. Van deze behandeling is immers wetenschappelijk bewezen dat de huid op cel niveau verbeterd en meer kan hebben.

Een TCA-peeling is een chemische behandeling met een zuur dat de opperlaag van uw huid daadwerkelijk verwijderd. Hierdoor wordt een oppervlakkige wond gemaakt die het meest lijkt op een brandwond, maar dan op een gecontroleerde manier en van een beperkte diepte. Deze wond forceert een reparatie reactie van de huid, waardoor er nieuwe cellen worden aangemaakt die de huid zijn stevigheid en elasticiteit teruggeeft.

De combinatie van de huidverdikkende behandeling door lichaamseigen vetcellen van binnen naar buiten tegelijkertijd met de TCA peeling van buiten naar binnen te gebruiken heeft het risico op te diepe huidschade duidelijk verminderd. De dikkere huid (dankzij de lipofilling) kan blijkbaar beter een stootje hebben als door de TCA peeling de buitenste beschadigde laag opperhuid wordt verwijderd.

techniek in het kort

De cellen en de signaalstofjes ertussen

  • Oppervlakkige lipofilling met micro kleine druppeltjes vetcellen tegen de onderkant van de huid
  • en zelfs in de opperhuid, in ieder individueel lijntje (bv rond de bovenlip)
  • samen met de groeifactoren uit uw eigen bloedplaatjes.

Eigen instrumentarium is ontwikkeld samen met Tulip Mecial Systems om met gecurvde canules de lichaams eigen vetcellen precies daar te krijgen waar ze nodig zijn.
Maar een klein beetje van je eigen bloed is nodig om uit je eigen bloedplaatjes de signaalstofjes (=groeifactoren) te winnen die de cellen aansturen en vertellen hoe ze samen moeten werken om precies daar reparatie en vulling tet geven waar je het nodig hebt.

En gecombineerd blijkt de hersteltijd korter (lees zelf hierover ons gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek).
Wel minimaal één week een wat beurs, gekneusd gevoel op de plaats waar de vetcellen worden weggehaald (meestal de bovenbenen of buik).
In het gezicht zelf is er ook wel degelijk zwelling en soms wat lichte bloeduitstorting (afhankelijk van de kwetsbaarheid van uw huid), maar eigenlijk is er nooit pijn.
De zachte elastische ondersteuning met vetcellen van uzelf voelt meteen ‘eigen’, maar camouflage als make-up is nodig voor minimaal één tot anderhalve week na de ingreep om toonbaar te zijn.

Als het herstel eenmaal achter de rug is, geven de nieuw ingegroeide vetcellen steun.

  • Meer dan 85% overleeft en groeit dus daadwerkelijk in, ‘plakt’ aan een bloedvaatje vast en leeft dan gewoon door.
  • Gemiddeld leeft een vetcel acht jaar voordat deze wordt vervangen door de (mee getransplanteerde) oercellen, c.q. stamcellen.
  • Niet alleen geven de vetcellen daadwerkelijk volume ter plaatse en wordt de huid dus iets dikker, elastischer, gezonder en steviger.
  • De vetcellen zijn een soort levende fabriekjes die ook ‘reparatiekwaliteit’ blijken te hebben en dus beschadigingen ter plaatse herstellen.
  • Dit proces heet ‘regeneratie’ en betekent dat daadwerkelijk beschadigd weefsel wordt vervangen voor gezonde levende huidcellen. Een fascinerende ontdekking van nog maar vijf jaar geleden.

Gecombineerde met een TCA peeling

Een diepe 30%-TCA-peeling (Tri-Chloor-Azijnzuur) met dus een etsende stof die de opperlaag van de huid daadwerkelijk verwijdert en een nieuwe elastische laag huidcellen doet aanmaken.

Een dergelijke combinatie-behandeling is geen ‘tussendoortje’. U dient rekening te houden met een ingreep die uitgevoerd wordt onder steriele omstandigheden en moet goede pijnstilling. Daarnaast is er een hersteltijd van 7-14 dagen voordat u (nog steeds met wat camouflage) weer het dagelijkse leven kunt oppakken.

Maar geen twijfel, een ongevenaard effect van huidkwaliteit verbetering met een meer gladde en egalere huid dan voorheen mogelijk was, vanaf ongeveer de derde week na de ingreep.

Risico's
Tegelijkertijd is het risico op ongewenste effecten als langdurige roodheid of veranderingen in de pigmentatie van de huid nagenoeg uitgebannen (<1%). Voorheen was alleen een peeling doen vaak zeer belastend voor de toch al zo kwetsbare huid.
De gezonde vetcellen verdikken letterlijk de huid die nu makkelijker een stootje kan hebben (met de peeling).
Logisch dat het risico minder is dan als al dunne beschadigde huid meteen extra wordt afgepeld en eigenlijk alleen maar dunner wordt gemaakt.