Make Appointment eBook for professionals

inleiding

Een schaamlipverkleining is een chirurgische ingreep waarbij overtollig weefsel c.q. slijmvlies van de kleine schaamlippen wordt verwijderd. Schaamlippen kunnen soms namelijk door hun grootte klachten geven. Denkt u hierbij vooral aan mechanische klachten bij:

 • Sporten
 • Fietsen
 • Geslachtsgemeenschap
 • Het dragen van strakke kleding

Een goede fysieke en geestelijke gezondheid zijn vanzelfsprekende uitgangspunten voor deze ingreep.

Een schaamlipverkleining is, mits op juiste wijze uitgevoerd en bij de daarvoor aangewezen patiënt, een snelle en betrouwbare methode met een duurzaam resultaat.

Op deze pagina vindt u informatie over de verschillende aspecten van een schaamlipverkleining. Het zal niet alle vragen beantwoorden omdat veel afhankelijk is van de individuele patiënt en de plastisch chirurg zelf. Indien u een schaamlipverkleining serieus overweegt, is een consult bij de plastisch chirurg dan ook de volgende logische stap. Uw wensen en verwachtingen worden dan besproken en u krijgt gedetailleerde informatie over deze ingreep en het verloop ervan.

De plastisch chirurg vertelt u tijdens het consult hoe u zich het beste kunt voorbereiden op deze ingreep. Denk hierbij bijvoorbeeld aan medicijnvitamine gebruik, roken, vervoer naar huis etc.

voorbereiding

In deze paragraaf vindt u informatie over de verschillende aspecten van een schaamlipverkleining. Het zal niet alle vragen beantwoorden omdat veel afhankelijk is van de individuele patiënt en de plastisch chirurg zelf. Indien u een schaamlipverkleining serieus overweegt, is een consult bij de plastisch chirurg dan ook de volgende logische stap. Uw wensen en verwachtingen worden dan besproken en u krijgt gedetailleerde informatie over deze ingreep en het verloop ervan.

De plastisch chirurg vertelt u tijdens het consult hoe u zich het beste kunt voorbereiden op deze ingreep. Denk hierbij bijvoorbeeld aan medicijnvitamine gebruik, roken, vervoer naar huis etc.

operatie

opname

Wordt alleen correctie van de vergrote schaamlippen verricht, dan kan de ingreep in dagbehandeling plaatsvinden. Ongeveer 1 uur na de ingreep kunt u weer onder begeleiding naar huis.

Wordt de ingreep verricht tegelijkertijd met een andere ingreep waarbij een overnachting is afgesproken dan is er gedurende de nacht non-stop een gediplomeerd verpleegkundige bij u in de buurt om optimale nazorg te verlenen en eventuele vragen direct te beantwoorden.

 

verdoving

lokale verdoving

 • Met enkele prikjes wordt gemakkelijk het gehele huid rondom de kleine schaamlippen verdoofd
 • De prikjes zijn niet echt pijnlijk en het duurt maar kort voordat de verdoving is ingetreden
 • In overleg met de chirurg kan ook een roesje worden gegeven tijdens de ingreep, waarbij u wel geheel bij blijft en zelf blijft ademen
 • Voordeel: minimale belasting, snel postoperatief herstel (< 1 uur)
 • Nadeel: prikjes zijn vervelend, zonodig wordt bijverdoofd tijdens de ingreep

Na verdoving middels een aantal kleine prikjes, wordt het teveel aan weefsel verwijderd. Hierna wordt het gehecht. De hechtingen zijn oplosbaar.

herstel

 • U kunt direct naar huis tenzij het onder algehele narcose is gedaan. Dan kunt u pas enkele uren na de operatie naar huis.
 • U krijgt exacte instructies wat u wel en niet mag doen mee naar huis.
 • U kunt gewoon douchen.
 • Verwacht niet meteen een eindresultaat. In het begin staat één en ander soms strak en gespannen.
 • En een enkele keer is de schaamlip en/of het eromheen gelegen gebied blauw, beurs en gezwollen. Dit trekt langzaam weg.
 • Van de littekens zult u zelden last hebben.

Over het algemeen is dit geen pijnlijke operatie. Als u toch pijn heeft is deze prima te bestrijden met de bij-de-drogist-verkrijgbare pijnstillers. In geen geval mag het ongemak u aan uw bed gekluisterd houden. I.v.m. de bloedsomloop in met name de benen, dient u zo spoedig mogelijk weer gaan lopen.

Sport is echter 6 weken verboden. Gewoonlijk komt u na 1 week en na 6 weken terug voor controle. Indien er problemen zijn, kunt u contact opnemen met uw plastisch chirurg en komt u eerder of vaker.

risico's

Mits uitgevoerd bij de zorgvuldig geselecteerde patiënt en door een adequaat opgeleid plastisch chirurg, is een schaamlipverkleining in het algemeen een zeer veilige ingreep. Desalniettemin kunnen complicaties optreden. Algemene operatierisico’s, zoals nabloedinginfectie, komen, alhoewel zelden, voor. Bij dubbelzijdig uitgevoerde ingrepen, zoals een schaamlipverkleining, is absolute symmetrie niet te garanderen alleen al door het feit dat de uitgangssituatie vaak niet symmetrisch is.

conclusie

Voor de behandeling van mechanische klachten door de schaamlippen bij:

 • Sporten
 • Fietsen
 • Geslachtsgemeenschap
 • Het dragen van strakke kleding

Een schaamlipverkleining is een chirurgische ingreep waarbij overtollig weefsel c.q. slijmvlies van de kleine schaamlippen wordt verwijderd. Ongeveer 1 uur na de ingreep kunt u weer onder begeleiding naar huis.

voorbeelden

voorbeeld 1

schaamlipcorrectie lipofilling bio-chirurgie vrouw - drstevens.nl

schaamlipcorrectie lipofilling bio-chirurgie vrouw - drstevens.nl

 

voorbeeld 2

schaamlipcorrectie lipofilling vrouw - drstevens.nl

schaamlipcorrectie lipofilling vrouw - drstevens.nl

 

voorbeeld 3

schaamlipverkleining vrouw - drstevens.nl

FAQ

Wat kan ik verwachten van het resultaat?

Een schaamlipverkleining is een goed voorspelbare en zeer dankbare operatie. Veelal bent u direct van uw klachten af.

Wat zijn de kosten van een schaamlipverkleining?

Deze ingreep wordt helaas niet door uw ziektekostenverzekeraar vergoed. U krijgt een prijsopgave van uw plastisch chirurg.


Wij behandelen u naar beste kunnen. Garantie op de resultaten of een ongestoord verloop kunnen wij u echter nimmer geven. Stel de vragen die u heeft; wij zijn gaarne bereid deze te beantwoorden. Bij problemen neemt u uiteraard zonder aarzeling contact op met uw plastisch chirurg en/of het ziekenhuis. Uw plastisch chirurg zal u de juiste nummers geven.